Moeten we bouwen of breken?

Vanaf het begin van de crisis zie ik drie fases; strijden, voorbereiden en bouwen.

Persoonlijk denk ik dat alle drie nodig zijn. Ook geloof ik dat, als iedereen doet wat bij hem of haar past, wij samen een heel eind komen. Laat vooral eenieder doen wat bij hem/haar past.

Volgens sommigen kunnen we niet eerder beginnen met bouwen dan dat al het oude is afgebroken. Best een logische gedachten. Je gaat ook geen huis bouwen op vervuilde grond zeg maar. Dan ga je eerst die grond saneren en als dat heeft plaatsgevonden kan je gaan bouwen.

Maar is het zo dat je niet kan bouwen voordat het oude is afgebroken?

Dat is maar net hoe je het bekijkt. In mijn optiek is het ook niet de bedoeling dat we gaan bouwen op de ruïnes van het oude. Volgens mij zijn er voldoende nieuwe ideeën en initiatieven om iets geheel nieuws te bouwen. En in dat geval bouw je dus niet op de ruïnes van hetgeen is afgebroken, je bouwt simpelweg op een geheel nieuwe plek, los van het oude. En mocht het oude instorten dan kunnen we altijd bekijken of er nog iets bruikbaars tussen zit wat we mogelijk zouden willen of kunnen gebruiken.

Misschien is dit ook de voornaamste reden dat velen praten over ‘De Parallelle Samenleving’. Parallel bouwen naast iets wat er al is.

En ja, naast het bouwen aan het nieuwe lijkt het ook handig om toch ook echt om je heen te blijven kijken. Want ondertussen dendert de trein gewetenloos door.

  • Zo horen wij nu ineens dagelijks het woord ‘onteigening’ vallen.
  • Minister Kuipers is druk bezig met de voorbereidingen op een nieuwe Corona uitbraak.
  • Wereldwijd wordt er gewaarschuwd voor voedseltekorten en
  • Nog altijd is er geen oplossing voor de 1650 vermiste kinderen.

De grote vraag zal zijn: Zijn wij straks massaal bereid om op te staan en te zeggen: ‘Tot hier en niet verder’?

Want alleen als dat gebeurt zal het tij keren. En met massaal heb je geen meerderheid nodig. Er is zo’n 11% nodig. En dan heb ik het niet over 11% van de mensen die het niet eens is met de maatregelen. Nee dat is niet voldoende. Er is 11% nodig van mensen die zich uit durven te spreken en een streep in het zand durven te trekken.

Samen met anderen ben ik van mening dat het kantelpunt weleens hier, in Nederland, kan komen te liggen. Want hoewel verschillende mensen op zoek zijn gegaan naar mogelijkheden in het buitenland, keren velen ook terug met het inzicht dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant.

En of jij nu kiest voor de (liefdevolle) strijd, om jezelf voor te bereiden, te bouwen of een combinaties van deze, ik wens vooral dat we:

  1. Altijd onze eigen verantwoordelijkheid kunnen blijven nemen.
  2. Anderen blijven respecteren voor welke beslissing zij ook nemen.
  3. Niet slecht over anderen zullen praten en/of schrijven.
  4. In ons eigen leiderschap kunnen en durven te stappen.
  5. Ons uit durven te spreken.

Zoals ik al vaker heb gezegd: Wij zullen elkaar nog hard nodig hebben de komende tijd. Laten we dus blijven verbinden en elkaar blijven versterken.

Terug naar het bouwen. Zoals je misschien weet organiseren wij maandelijks een webinar met de naam ‘Solutions’. Tijdens deze webinars laten wij initiatiefnemers aan het woord op het gebied van oplossingen.

Dinsdag 21 juni as. Organiseren wij een webinar op het gebied van ‘Communities’. Daarin komen meerdere initiatiefnemers aan het woord die een Community zijn gestart of plannen hebben om die te starten. Je kan HIER aanmelden.