Velen tellen de dagen af, want 25 februari worden vrijwel alle maatregelen losgelaten. Is het echt reden voor feest of is er aanleiding om kritisch te blijven? In deze blog een korte uiteenzetting.

 • De Coronapas gaat de koelkast in en ondertussen is er 30 miljoen vrijgemaakt om verdere mogelijkheden van de pas technisch uit te werken.
 • De Spoedwet is zojuist weer met drie maanden verlengd. En dat juist op een punt dat het aantal IC-opnames een dieptepunt had bereikt.
 • Ondertussen gaat de opmars naar het Digital-ID voor heel Europa door. Zonder deze pas is reizen binnen (laat staan buiten) Europa niet meer mogelijk.
 • Oh ja, en Corona blijft op Lijst-A staan.

Dus de vraag blijft: is er aanleiding voor een feest?

Als je het mij vraagt is het Ja en Nee.

Ja, natuurlijk is het fijn dat (weliswaar tijdelijk) alle maatregelen zijn opgeheven. Ouders mogen weer met hun kinderen mee naar binnen tijdens hun zwemles en mensen kunnen weer naar de bioscoop, het theater en het museum.

Maar…. het is tegelijkertijd te zot voor worden dat we daar ‘blij’ om zouden moeten zijn. Het zijn activiteiten die nooit, maar dan ook nooit van ons afgepakt hadden mogen worden. En het is vooral belangrijk dat mensen zich dat gaan realiseren.

“Oh, en hoe had jij het dan opgelost, Mordechaï?”, vraag je je misschien af.

Ik ben voor de vrijheid van keuze en voor eigen verantwoordelijkheid. Eenieder bepaalt zelf of hij wel of niet naar de bioscoop wil gaan. Daar heb je geen overheid voor nodig. En zo bepaalt een restauranthouder zelf of hij/zij wel of niet open wil gaan. En geloof me, als een virus echt heel gevaarlijk is, en grote groepen mensen worden zeer ernstig ziek, dan blijven ze vanzelf wel binnen. Daar hoef je niemand voor op te sluiten met ongrondwettelijke maatregelen.

Ik heb sommigen ook horen zeggen dat ze nooit meer terug zullen gaan naar die winkels waar ze geweigerd werden en dat kan ik mij heel goed voorstellen. Nu geef ik toe dat ik ook een aantal ondernemers ken bij wie ik nooit meer een Euro zal uitgeven. Die hebben tijdens de afgelopen periode hun ware gezicht laten zien.

Maar ik heb ook ondernemers gezien die mij met pijn in hun hart weigerden uit angst voor een hoge boete, nadat ze al een paar waarschuwingen hadden gehad. Deze ondernemers moesten kiezen tussen hun inkomsten en hun principes. Een onmogelijke keuze. En dat begrijp ik.

Toch maakten andere ondernemers een andere keuze.

Veel liever blijf ik vooral die ondernemers belonen die hun deuren voor mij open hielden, ook toen het niet mocht, door daar naartoe te gaan en zoveel mogelijk mensen mee te nemen.

Wat ga jij doen?

Ga je doen alsof er niets is gebeurd en pak je het leven weer op? Of ga jij, nu je hebt gezien hoeveel er mis is met het huidige systeem, doorzetten om blijvende veranderingen te realiseren?

Ga je terug naar het ‘oude normaal’ of ga je, hoewel het misschien een zware weg wordt, doorwerken voor een nieuwe wereld? Ik ben benieuwd. Je kan het onderaan in het commentveld laten weten.

De afgelopen maanden gaven wij vanuit de Army of Love verschillende seminars om je voor te bereiden op wat er mogelijk komen gaat. Deze seminars zoals ‘Winter is Coming’, ‘Stilte voor de Storm’ en ‘In het Oog van de Orkaan’ zijn nog altijd te bekijken in onze Online Community.

Tijdens die webinars vroegen veel mensen zich af hoeveel tijd er nog zou zijn om te zorgen voor wat extra water en voedsel in huis. Gelukkig, althans daar lijkt het op, is er wat meer tijd vrijgekomen om de nodige voorbereidingen te treffen.

Daarom zou ik je dan ook aanraden om deze periode te gebruiken om in ieder geval drie acties te ondernemen:

 1. Maak een inhaalslag
  Gebruik deze periode juist om die dingen te doen waar je voorheen geen tijd voor dacht te hebben.
 1. Onderzoek de mogelijke scenario’s
  Niemand kan in de toekomst kijken. Toch liggen er wel een aantal scenario’s klaar die zich mogelijk gaan afspelen. Zo kan het conflict met Rusland op de spits worden gedreven. Eén van de consequenties zou dan kunnen zijn dat we dan een ‘klein’ gasprobleempje hebben. Wellicht wil je daarover nadenken.
 1. Maak een plan
  Vervolgens is het handig als je voor jezelf duidelijk hebt wat je zal doen bij scenario A en wat je zal doen bij scenario B. Niet uit angst. Puur vanuit praktische afwegingen. Wil je bijvoorbeeld in Nederland blijven? Of juist niet? En waar zou je dan heen willen?

Ondertussen blijven wij vanuit de Army of Love doorgaan met het helpen van mensen om de oversteek te maken naar de Nieuwe Wereld. Een wereld waar mannen en vrouwen elkaar zien voor wie ze werkelijk zijn en niet voor de rollen die ze verwacht worden te spelen. Een wereld waar Ondernemerschap, gedreven door winst en groei, wordt omgezet in Bovengeverschap, gebaseerd op missie en intuïtie. En een wereld waarin eenieder in zijn/haar eigen leiderschap mag stappen en waar ‘volgen’ verandert in samenwerking en ondersteuning.

Wij gaan de komende tijd weer een aantal zooms organiseren. Wij willen graag van jou weten waar jij behoefte aan hebt.
Klik HIER om onze Poll in te vullen.

Ik stelde de vraag al eerder: “Ga je terug naar het ‘oude normaal’ of ga je, hoewel het misschien een zware weg wordt, doorwerken voor een nieuwe wereld?”. Ik ben benieuwd.

LAAT HET HIERONDER WETEN.