Persoonlijk gebruik ik niet graag het woord ‘wakker’. Het woord alleen al impliceert dat er dan dus ook ‘niet wakkeren’ zouden zijn. En dat leidt dan al snel tot tegenstellingen waarbij de een ‘beter’ of ‘wakkerder’ zou zijn dan de ander. Ik denk dat we vooral verschillend van elkaar zijn en dat deze tijden uitnodigen om, ondanks onze verschillen, met elkaar in gesprek te blijven en het eventueel respectvol met elkaar oneens te kunnen zijn.

Mocht je zelf wel gebruik maken van het woord ‘wakker’, dan is het ook maar weer de vraag wat jij onder ‘wakker’ verstaat. Ben je ‘wakker’ als je naar demonstraties gaat of ben je juist ‘wakker’ als je graag mee helpt bouwen aan een nieuwe wereld?

Momenteel lijken zich drie groepen te vormen die zich op hun beurt bezighouden binnen drie verschillende fases:

1. Groepen die strijden tegen het systeem
2. Groepen die zich voorbereiden op de tijden die mogelijk komen gaan
3. Groepen die bouwen aan een nieuwe wereld

En het kan heel goed zijn dat mensen zich in verschillende groepen tegelijk begeven.

Fase 1. Strijden tegen het systeem
Een mooi voorbeeld vind ik Willem Engel en Jeroen Pols. Zij hebben landelijke bekendheid gekregen door de vele rechtszaken die zij hebben aangespannen. Onvermoeibaar blijven zij keer op keer de waarheid aan het licht brengen. En hoewel de advocaten van de tegenpartij, de Staat, niet eens meer de moeite nemen om een redelijk verweer te voeren (die weten op voorhand al dat de rechter ze in het gelijk zal stellen), gaan Willem en Jeroen door. Zij belichamen hun missie en daarmee laten ze eenieder zien wat het betekent om, ondanks alle kritiek, framing en zelfs bedreigingen, trouw te blijven aan hun hoogste idealen. En hoewel zij zelf van mening zijn dat je pas een nieuwe wereld kan bouwen als het huidige systeem vanaf de bodem weer opnieuw wordt opgebouwd, zullen zij nooit andersdenkenden aanvallen of beledigen. Eenieder doet wat hij/zij denkt in deze tijden te moeten doen.

Fase 2. Voorbereiden op de tijden die mogelijk komen gaan
De tweede fase zit voor velen in het treffen van voorbereidingen. Want je kan wel 24/7 strijden, maar er komt een punt dat je beseft dat je ook goed voor jezelf (en je geliefden) moet zorgen. De een zorgt dat hij/zij voor drie tot zes maanden voedsel in huis heeft. De ander gaat moestuinieren en weer een ander legt een netwerk van walkie talkies in de buurt aan. Mocht je je in deze fase bevinden, blijf dan vooral uit de angst. Het interessante is dat je veel van deze voorbereidingen ook heel goed kan gebruiken voor fase 3.

Fase 3. Bouwen aan een nieuwe wereld
Steeds meer mensen komen (uiteindelijk) in deze fase terecht. Vaak nadat ze fase 1 en 2 doorlopen hebben. In deze fase focussen veel mensen zich op het bouwen van initiatieven voor de nieuwe wereld. Inmiddels zijn er honderden nieuwe wereld initiatieven ontstaan. Een groot deel daarvan kan je downloaden van onze website. En dat is alleen nog maar in Nederland.

Het bouwen van nieuwe initiatieven heeft meerdere voordelen. Enerzijds kunnen mensen zelf een bijdrage leveren aan de verandering. Dus niet aan de kant zitten wachten totdat iemand anders het doet. Nee, gewoon zelf de mouwen opstropen en aan de slag. Anderzijds creëer je met dit soort nieuwe initiatieven een aantrekkelijk en zichtbaar alternatief voor de bestaande systemen. En als iets heel aantrekkelijk is, dan willen mensen zich vanzelf graag aansluiten.

In welke fase je ook zit, doe vooral wat voor jou goed voelt, ongeacht de mening van anderen. Mijn persoonlijke mening is dat we alles moeten doen. Ik denk dat het voeren van rechtszaken, het organiseren of het bezoeken van demonstraties, het doen van aangiftes en het indienen van aanklachten wel degelijk zin heeft. Net als het treffen van voorbereidingen of het meebouwen aan nieuwe wereld-initiatieven. Als iedereen vooral doet wat goed voelt, dan denk ik dat we samen, op onze eigen manier, een heel eind komen.

Op vrijdag 23 en zaterdag 24 september 2022 organiseren wij voor de tweede keer De Onafhankelijkheidsdagen. Maandag 6 juni as. om 14 uur start de voorverkoop met de Early Bird tickets. Wij horen graag van jou welke onderwerpen jij het liefst aan bod ziet komen tijdens deze tweedaagse. Klik HIER om de enquête in te vullen.