Twee weken geleden volgden Anna en ik de door SoVieJa georganiseerde workshop ‘Natural Farming’. Het blijft bijzonder te ontdekken dat wij de oplossingen al lang in handen hebben. Het enige wat wij hoeven te doen, is deze in het licht te zetten, zodat anderen het ook kunnen zien en ermee aan de slag kunnen.

Het principe van deze vorm van landbouw bedrijven, is dat je ‘geen’ landbouw bedrijft. Het wordt ook wel de ‘art of doing nothing’ genoemd. Simpelweg de aarde met rust laten en haar werk laten doen, is de boodschap. En daar mag je een klein beetje hulp bij geven.

Wanneer boeren precies zijn begonnen met het omploegen, het omkeren van de aarde, is niet precies bekend. Wel weten we inmiddels dat steeds meer boeren een manier zoeken om hiermee te stoppen. Een paar jaar geleden bezocht ik boer Arnold in de Noordoostpolder. Deze boer merkte dat het niet goed ging met zijn land en gooide de hele boel om met verbluffende resultaten. Dankzij metingen ontdekte hij dat de grond steeds armer werd.

Door het steeds maar omploegen van de aarde is er sprake van bodemverschraling. Iedere keer dat er geploegd wordt, verliest de aarde maar liefst 50 jaar aan vruchtbaarheid. Dit leidt uiteindelijk tot een afname van voedingsstoffen in de aarde.

Zo laat bijgaande Geigy tabel zien dat er tussen 1985 en 2002 een afname van maar liefst 68% was van calcium in onze broccoli en maar liefst 92% vitamine B6 in onze bananen.

Veel mensen vragen zich af waarom de Geigy tabel maar tot 2002 gaat. Het bedrijf Ciba-Geigy onderging een fusie met Sandoz. Daaruit kwam het farmaceutische bedijf Novartis voort. En dat houdt zich vooral bezig met de ontwikkeling van… jawel, medicijnen.
Maar ook recentere studies laten zien dat het niet goed gaat met onze bodem.

‘Natural Farming’ werd ontwikkeld door Masanobu Fukuoka. Deze methode erkent de complexiteit van levende organismen die samen een ecosysteem vormen. Fukuoka zag landbouw niet alleen als een middel om voedsel te produceren, maar als een esthetische en spirituele benadering van het leven met als uiteindelijk doel ‘de cultivatie en perfectie van mensen’.

Volgens de principes van ‘Natural Farming’ wordt er niet geploegd en zijn pesticiden en herbiciden overbodig. Inmiddels wordt de methode door boeren wereldwijd toegepast. En met succes.

Zelfs een verarmde en verschaalde grond kan met ‘Natural Farming’ binnen drie jaar volledig worden hersteld. Nu denk je misschien dat drie jaar best lang is, maar als je het afzet tegen de vele jaren (x50) van verschraling, dan valt het best mee, toch?

Hoe het werkt? In de bijgaande documentaire uit 1998 krijg je een goed beeld van zijn werkwijze.

“Hoe zijn we hier gekomen?” was de vraag die ik de leraar stelde tijdens de tweedaagse workshop. Hij antwoordde: “Hetgeen we nu in de wereld aanschouwen, is mogelijk een reflectie van onze eigen innerlijke wereld.” Zo binnen, zo buiten.

Daar voegde hij nog iets aan toe: “We should use human intelligence to elimate human intelligence”. Wij zijn er met onze zgn. intelligentie in geslaagd het gezonde verstand uit te schakelen. Toch lijkt ‘Natural Farming’ niet meer dan dat: gezond verstand. Laat de aarde haar werk doen en laat haar zoveel mogelijk met rust.

Nu heb ik zelf geen groene vingers en geen enkele ervaring met moestuinieren, permacultuur of voedselbossen. Mijn lieve Anna heeft dat wel. Zij leeft helemaal op als ze in de natuur is en is dan ook regelmatig te vinden in de tuin, duinen of op het strand. En hoewel ik uren, dagen en zelfs weken achter elkaar kan knallen achter mijn laptop, merk ook ik dat ik, als ik met Anna meega de natuur in en na het volgen van dit soort workshops steeds meer verbinding voel met de natuur.

Er zit iets in ons, in jou en mij, wat nog altijd ‘aangezet’ kan worden of misschien beter gezegd ‘uitgezet’. We hoeven ons er alleen maar voor open te stellen.

En zoals de aarde, met een beetje hulp, in slechts drie jaar volledig kan herstellen, zo ben ik er inmiddels van overtuigd dat wij ook onszelf in relatief korte tijd kunnen herstellen en onze verbinding met de natuur kunnen terugvinden.

Het is wat ons betreft tijd om initiatieven als ‘Natural Farming’ onder de aandacht te brengen bij eenieder die ervoor openstaat. We hoeven niet te pushen. We hoeven slechts uit te nodigen. Ik nodig je dan ook met alle liefde uit om naar ‘De Onafhankelijkheidsdagen’ te komen. Een evenement waar wij met elkaar kunnen verbinden en uitwisselen, elkaar mogen inspireren en waarbij wij vooral focussen op het creëren van die wereld die wij graag willen zien. Bijvoorbeeld door middel van Natural Farming’.

Reserveer HIER je tickets.

Stel je onze blog op prijs? Deel deze dan met gelijkgestemden.

Waardeer je onze missie? Dan kan je ons supporten: https://www.armyoflove.nl/donatie/