Je zou het misschien niet zeggen, maar deze bijzondere tijden bieden ook bijzondere kansen. En dan heb ik het niet over kansen om als ondernemer in te spelen op deze crisis door bijvoorbeeld mondkapjes te gaan verkopen of een teststraat op te zetten. Met bijzondere kansen bedoel ik vooral de kans om jezelf beter te leren kennen.

Er zijn veel manieren om jezelf beter te leren kennen. Zo kan je trainingen volgen, boeken lezen, mediteren, intensief sporten of … bijvoorbeeld een bedrijf starten.

Als jij je nu afvraagt wat het starten van een bedrijf te maken heeft met zelfontwikkeling, dan nodig ik je vooral uit om verder te lezen.

Vorige week stelde mijn oudste dochter mij de volgende vraag: “Als je één ding zou delen voor iemand die succesvol in zijn/haar business wil zijn, wat zou je dan als gouden regel noemen?” Wat een mooie vraag, dacht ik. Mijn antwoord was: “Zelf verantwoordelijkheid nemen voor al je acties.”

Zij vroeg mij om wat voorbeelden, waarop ik haar schreef: Gaat de omzet binnen je bedrijf omlaag, dan ligt het niet aan de economie, maar aan je eigen creativiteit. Loopt je personeel bij je weg, dan zijn zij niet de slechteriken, maar dan heb jij iets nagelaten. Jij bent de enige verantwoordelijke, omdat JIJ ook de enige factor bent die JOU kan beïnvloeden.

Is dit altijd waar? Dat bepaal jij zelf. Ik heb gemerkt dat het mij niet helpt om anderen de schuld te geven van mijn problemen. Slachtofferschap is een keuze.

Dit voorgaande draagt voor mij ook een spirituele component. Ik geloof persoonlijk dat alles wat wij meemaken door onszelf gecreëerd is. Jij bent de hoofdrolspeler in jouw eigen film.

Voordat je hier op aarde kwam, heb je op hoofdlijnen een aantal afspraken gemaakt om bepaalde, voor jou, noodzakelijke ervaringen op te doen. Als zich situaties voordoen die veel impact op je maken, dan mag je er volgens mij vanuit gaan dat hier belangrijke lessen voor je in schuilen. Lessen die jij nog te leren hebt. Dat is dan ook de reden waarom sommige mensen steeds maar weer in dezelfde soort situaties terecht blijven komen, totdat zij die specifieke les hebben geleerd. Blijf je weigeren om die les te leren, dan zal het leven steeds harder op jouw deur kloppen.

En nu komt het interessante: als JIJ verandert, als JIJ op een andere manier naar de situatie gaat kijken, als JIJ die belangrijke verandering(en) in jezelf teweeg weet te brengen, dan verandert alles.

Toen ik zo’n 25 jaar geleden begon met mijn dansschool, had ik nooit kunnen vermoeden welke avonturen er toen op mij lagen te wachten. Zo had ik nooit verwacht dat, als je dingen doet die je leuk vindt, geen dag meer voelt als ‘werk’. Ik had ook nooit verwacht dat het zo moeilijk zou zijn om altijd mezelf, en niemand anders, verantwoordelijk te houden voor alle tegenslagen die er op mijn pad kwamen. En ik had nooit verwacht dat een enkele ingeving zou kunnen leiden tot zoveel zingeving.

En het is nu zo’n 27 jaar geleden, maar ik het kan het mij nog als de dag van gisteren herinneren dat ik regelmatig op mijn klokje keek of ik al naar huis ‘mocht’. En het is niet dat wat ik daar deed nutteloos was. Voor mijn baas was het heel nuttig dat ik dat werk deed. Maar dat was het niet voor mij. Het diende mij niet.

Sta even stil bij het volgende: De meeste mensen zouden nooit datgene willen doen in de laatste drie maanden van hun leven, wat zij nu dagelijks doen. Ouch!

Dit betekent dat de meeste mensen dagelijks dingen doen die ze eigenlijk helemaal niet willen doen, omdat dat voor hun baas misschien nuttig is, maar voor henzelf misschien wel helemaal niet. En dat kan anders.

Van ingeving tot zingeving

Ik weet niet of je ooit het boekje van Victor Frankl hebt gelezen, ‘De Zin van het Bestaan’. Hierin beschrijft hij, hoe hij tot de opzienbarende conclusie kwam, dat zelfs in de meest absurde, pijnlijke en inhumane situaties het leven zinvol kan zijn. Zonder zingeving is hetgeen je doet, los van een diepere betekenis of waarde.

Bij de voorbereidingen voor ‘Het Nieuwe Ondernemen’ ontwikkelden Anna en ik het 5-stappenplan ‘Van Ingeving tot Zingeving’. Tijdens deze vijf stappen leer je hoe je van een enkele ingeving via vertaling, ontvlammen en delen tot zingeving komt. Tijdens het seminar ga je als deelnemer iedere stap uitwerken om voor jezelf te ontdekken hoe dit proces in de praktijk gebracht wordt.

In plaats van te duwen en te trekken aan een bepaald idee, laat je het als het ware ontstaan vanuit ontspanning. Je nodigt datgene uit wat er ‘mag’ ontstaan en niet ‘moet’ ontstaan. Ontstaat er iets? Dan zal je merken dat je daarmee in een bepaalde flow komt, waar acties vaak moeiteloos plaatsvinden. Ontstaat er niets? Ook goed, dan was het niet de bedoeling of het is er de tijd nog niet voor.

Wat ik je mee kan geven, is dat er zoiets bestaat als werken vanuit passie, vanuit zingeving. Een plek waar jouw creativiteit stroomt, waar je regelmatig kippenvel krijgt van wéér een nieuw idee of nieuwe creatie en waar je voelt dat alles wat je doet, klopt in het grotere geheel. Als je dat eenmaal hebt gevonden, dan is er geen weg meer terug. 

VRAAG

WELKE BIJZONDERE LESSEN HEB JIJ GELEERD IN DE AFGELOPEN TWEE JAAR?

 

Ps: Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor het seminar ‘Het Nieuwe Ondernemen’. Klik HIER voor meer informatie. 

 

Stel jij onze wekelijkse blogs op prijs? Deel deze dan met gelijkgestemden waarvoor dank.