De afgelopen dagen kreeg ik vaak de vraag: “Hoe gaat het met Willem?” Veel mensen maken zich zorgen. Het antwoord is dat het relatief goed met hem gaat, waarover later meer.

Natuurlijk is het opnieuw een klap in het gezicht voor iedereen die de afgelopen twee jaar is opgestaan voor de vrijheid van meningsuiting. En of je het nu met Willem Engel eens bent of niet, het vrije woord moet gesproken kunnen worden.

En vanzelfsprekend zijn er mensen die zeggen: “Als hij wordt aangehouden, dan zal hij wel iets verkeerds hebben gedaan.” Mensen die dat zeggen, nodig ik van harte uit om naar de aangifte te kijken, op basis waarvan Willem is aangehouden.

De afgelopen week werd de lat voor hetgeen wel en niet gezegd zou mogen worden, flink opgeschoven. Want als Willem in het kader van deze aangifte kan worden aangehouden voor opruiing, wie dan niet? En als er één iemand is, die altijd oproept tot liefde, geduld en geweldloos protest, dan is het Willem wel.

Er moest duidelijk een voorbeeld worden gesteld. Willem was niet de eerste in het rijtje van aanhoudingen en helaas zeer waarschijnlijk ook niet de laatste. We zagen Debbie, Arjan, Max, Eline, Huig Plug, zijn cameraman en ongetwijfeld vele anderen die opstaan voor de vrijheid, bestraft worden met gevangenisstraffen.

Terug naar de vraag: “Hoe gaat het met Willem?” Ik ken Willem inmiddels zo’n 20 jaar en het feit is, dat ik maar weinig mensen ken die mentaal zo sterk zijn als hij. Want of hij nu compleet onder vuur komt te liggen door een tweet die hij heeft geplaatst of dat hij een overwinning viert rondom de zaak over de avondklok, hij heeft standaard direct erna dezelfde opmerking: “We hebben duidelijk raak geschoten.”

Ik ken ook niemand die optimistischer is dan Willem.  Ik zie het al voor me dat als die celdeur opengaat hij de bewaker met een grote glimlach begroet met een: “Heeeej, hoe gaat het ermee? Leuk je weer te zien!”, of iets in die trant. Mijn vermoeden is ook dat hij nu alweer plannen en strategieën uitwerkt voor als hij vrijkomt.

Wat vaak wordt vergeten, is dat Willem ook één van de meest intelligente critici is die er rondlopen. Met een soort fotografisch geheugen kan hij een wetenschappelijk rapport van 130 pagina’s doorlezen en er daarna een interview over geven alsof hij de materie al jaren beheerst. Dat verklaart ook waarom ze hem na de uitzending bij Beau geen platform meer wilden geven. Hij is de meesten gewoon te slim af.

Daarnaast is hij ook erg goed op de hoogte van wat er in de wereld gebeurt. Neem het Rusland Oekraïne-conflict. Willem was de eerste die aangifte deed tegen de Nederlandse regering voor illegale wapenlevering aan Oekraïne. Volgens internationale afspraken mogen landen die lid zijn van de NAVO alleen maar wapens leveren aan andere NAVO-landen. Oekraïne hoort niet bij de NAVO en daarmee is het leveren van wapens onrechtmatig. En daar kan je het mee eens zijn of niet, Willem heeft volgens de internationale afspraken gelijk.

Ondertussen dendert de trein met als bestemming Europees DCC op volle snelheid door. Met de huidige versoepelingen lijkt vrijwel niemand te beseffen dat straks het reizen binnen de EU alleen nog mogelijk is voor diegenen die volledig gevaccineerd zijn (en binnen de door de autoriteiten vastgestelde lijntjes kleuren??). Laat staan erbuiten.

Hoe nu verder?

Doe vooral wat voor jou goed voelt. Dit zou nog wel even kunnen duren, dus volg je hart en bewaak je energie. Verbind lokaal met gelijkgestemden, sluit je aan bij initiatieven, organiseer zelf iets en steun vooral lokale ondernemers.

Vorige week presenteerden wij een overzicht met Nieuwe Wereld Initiatieven. In de laatste twee jaar zijn er, in navolging van de mensen die de huidige situatie al voorzien hadden en al aan het bouwen waren, tientallen organisaties opgericht om een verschil te maken op het gebied van alternatieve media, burgerrechten, voeding en nog veel en veel meer.

Vanuit de Army of Love helpen wij individuen en groepen met het opzetten van een eigen organisatie, omdat wij geloven dat het juist organisaties zijn die ervoor kunnen zorgen dat gelijkgestemden elkaar kunnen vinden en samen kunnen bouwen aan een nieuwe wereld. Mocht je hier meer informatie over willen, mail dan naar info@armyoflove.nl.