Het is 21 februari als ik, conform de afspraak met de Andros Kliniek, wordt gebeld door mijn uroloog.

 “Meneer Krispijn, we hebben niet zo goed nieuws. Er zijn wat verdachte plekjes gevonden op uw prostaat. Niets om u meteen zorgen over te maken, maar wij gaan wel een biopt nemen”. 

Terwijl ik mij afvraag of ze mij daar ook nog voor nodig hebben (hoe bedoel je “we gaan…”), geef ik meteen aan dat ik dat niet zo’n goed idee vind.

De sfeer slaat meteen om. Het is duidelijk dat de uroloog er anders over denkt. Ik hoor zijn bezorgdheid en betrokkenheid in zijn stem. Hij wil mij echt helpen. Maar volgens hem begrijp ik het niet goed. Ik ben nog erg jong en de enige manier om te ontdekken of er sprake is van kanker, is door een biopt uit te voeren.

Wat is een biopt?

Bij een biopt worden er stukjes weefsel uit de prostaat genomen om te onderzoeken of het hier gaat om kwaadaardige tumoren. Voorheen gebeurde dat rectaal. Dan werd er 12 keer in de prostaat geprikt. Dit om de kans dat ze in de kwaadaardige tumor(en) zouden prikken, aanzienlijk te vergroten. Tegenwoordig gaat dat bij de Andros Kliniek anders en veel preciezer. Nu prikken ze, met behulp van een MRI, rechtstreeks door het perineum. Dit noemen zij ook wel de transperineale MRI Fusie biopsie.

Wat is hier aan de hand?

Al sinds een jaar of zeven is er bij mij sprake van een stijgende prostaatwaarde, ook wel de PSA-waarde (Prostaatspecifiek Antigeen) genoemd. Dat werd bekend nadat ik preventief een algeheel onderzoek had laten uitvoeren bij Pre-Scan. Daar kwam de waarde uit op 3,6.

Dat is een lichte verhoging ten opzichte van de gewenste waarde die tussen de 1 en 3 ligt. Alles boven de 4 is reden tot zorg.

Sindsdien hou ik halfjaarlijks, door een bloedtest, die waarde goed in de gaten. Ieder jaar komt er gemiddeld een punt bij. Op deze bewuste 21 februari kwam de PSA uit op 11,69.

Naast dat ik wat vaker en vaak ook acuut moet plassen, heb ik relatief weinig klachten.

Er lopen overigens mannen rond met een PSA die veel en veel hoger is. Dit zonder dat ze ook maar ergens last van hebben. Of denken te hebben. Die PSA kan namelijk stijgen door prostaatontstekingen, door goedaardige prostaatvergroting of, in het ergste geval, door prostaatkanker.

Nu heb ik mij altijd voorgenomen dat, mocht er ooit kanker bij mij worden geconstateerd, dat ik dan zou starten met het Gerson-dieet.

Dit dieet werd ontwikkeld door Max Gerson en vooral bekend gemaakt door zijn dochter Charlotte Gerson.

Het gaat voor deze blog iets te ver om uit te leggen wat dit dieet inhoudt, maar in het kort komt het neer op vier componenten: detoxen, juicen, suppletie en voeding.

De resultaten zijn ronduit al jaren verbazingwekkend. Bij bepaalde soorten kanker geneest meer dan 90% met dit dieet (of een aangepaste versie daarvan).

Terug naar het telefoongesprek.

Ik vertel de uroloog dat ik graag zou willen starten met het Gerson-dieet om te onderzoeken of ik daarmee de PSA omlaag krijg.

Meneer Krispijn, u kunt uw PSA niet omlaag krijgen met een dieet”.

Met die woorden nodigt hij mij uit om volledig in mijn eigen kracht te stappen.

En dat is niet om het ongelijk van de uroloog te bewijzen. De ervaring leert dat, zelfs als ik die PSA omlaag krijg met dit dieet, de uroloog niet tot een ander inzicht zal komen.

Het is veel meer een uitnodiging aan mijzelf in welke mate ik daadwerkelijk durf te gaan staan voor hetgeen mijn hart mij ingeeft. En dat is een alternatieve weg naar genezing.

Terwijl ik dit schrijf, zijn we ruim twee maanden verder en ga ik door een fascinerende tijd.

Ik heb artsen gesproken van Costa Rica tot Ommen, ben weggelopen bij mijn huisarts omdat deze niet mee wilde werken aan een eenvoudige bloedtest, stond dankzij mijn lieve Anna in mijn blote kont voor een thermografische camera en kwam zelfs bij een arts terecht die zo uit de Efteling weggelopen leek.

Inmiddels neem ik geen koffie, suiker, gluten, melkproducten, zout en specerijen. Ik neem zo min mogelijk vetten om mijn lever zoveel mogelijk te ontzien. En ter informatie: mijn galblaas is een aantal jaar geleden verwijderd, waardoor vetten lastiger verteerd worden.

Inmiddels ben ik tien kilo lichter en besteed ik zo’n vier uur per dag aan dit dieet. En dan te bedenken dat dit nog maar de lichte versie is.

Ik sta nog maar aan het begin…

Ja, het is door mij heengegaan of ik niet beter kon wachten met het delen van deze informatie met jou. Moet ik de eerste resultaten niet afwachten om te zien of dit werkt?

De reden dat ik besloten heb om het nu al met je te delen is tweeledig.

Ten eerste hoop ik hiermee het taboe op het praten over prostaatklachten of welke ziekte dan ook te doorbreken. Samen weten we zoveel meer. Juist door het met anderen te delen, ontvang je zo ontzettend veel waardevolle informatie. Ik hoop dat ook jij, mocht je iets willen delen, jouw verhaal achter wilt laten in onze community, of onderaan deze blog, om anderen te inspireren.

Ten tweede is het proces waar ik nu doorheen ga voor mij heel bijzonder en kunnen deze persoonlijke ervaringen, denk ik, nu al van erg waarde voor je zijn.

Daarnaast hebben wij, in de wetenschap dat er een kans zou zijn dat ik dit op een dag met je wilde delen, alles opgenomen en vastgelegd. Ik heb inmiddels zoveel informatie verzameld, dat de klus om dit met terugwerkende kracht online te zetten, steeds groter wordt. Daarom wil ik daar nu alvast mee beginnen.

Ik ga alles met je delen.

Je krijgt toegang tot alle gesprekken met de verschillende artsen, ik deel alle uitslagen met je en laat ik je zien wat ik dagelijks doe, eet, drink en ook niet doe, eet of drink.

Ik laat je het dagelijkse schema zien wat ik volg, welke slowjuicer ik gebruik, de vitamines die worden ingenomen en nog veel en veel meer.

Inmiddels zie ik de uitslag van 21 februari als één van de grootste schenken die het leven mij kon geven. Niet eerder was ik in staat om het roer, op deze manier, 180 graden om te gooien.

En ja, het is jammer dat er ook in mijn geval, eerst een man met een witte jas moet langskomen, om dat roer te vinden. Hoezeer mensen in mijn omgeving mij ook waarschuwden.

Ik hoop waarachtig dat dit verhaal ervoor mag zorgen dat anderen niet hoeven te wachten op iemand in een witte jas en zelf de kracht en inspiratie kunnen vinden om hun gezondheid preventief te verbeteren of meer open te staan voor de signalen uit hun omgeving. Want zij hebben daadwerkelijk het beste met je voor. En aan de andere kant: je bent er klaar voor als je er klaar voor bent.

Mocht je deze reis willen volgen, dan vraag ik je om een beetje geduld. De komende tijd zal ik gaan gebruiken om alle video’s, geluidsopnames, uitslagen en nog veel meer, in chronologische volgorde in onze community te delen.

Ik vind dat deze informatie voor iedereen beschikbaar moet zijn.

En omdat ik weet ik dat ik op veel weerstand zal stuiten als ik deze informatie op de grotere social media-kanalen zal delen, kies ik ervoor om alle informatie te delen binnen onze eigen online community.

En terwijl jouw bijdrage ervoor zorgt dat wij ons werk voort kunnen zetten, zijn wij, Anna en ik, van mening dat iedereen die dat nodig heeft, de beschikking moet kunnen krijgen over deze informatie. Mocht de betaling een belemmering voor je zijn, stuur dan even een e-mail naar mordechai@armyoflove.nl. Dan vinden we samen een oplossing.

Klik HIER om toegang te krijgen.

 

Voel je vrij om dit bericht te delen met gelijkgestemden of met een ieder die (ook) op zoek is naar gezondere manieren van genezen.