Waar te beginnen?

 Het blijft lastig om woorden te geven aan gevoelens die woorden overstijgen. Toch ga ik, Mordechaï, een poging wagen.

 Ik zwem nog steeds in de zee van knuffels en complimenten die ik tijdens ‘De Onafhankelijkheidsdagen’ mocht ontvangen.

 Allereerst bedankt aan iedereen die erbij was en die met zijn/haar aanwezigheid deel uitmaakte van deze bijzondere dagen vol verbinding, warmte en compassie.

 Er werd veel aan wijsheden, kennis en praktische informatie gedeeld. Zowel door de sprekers als door de bezoekers.

 Deze dagen stonden in het teken van vier thema’s: autonomie, bewustzijn, zorg/gezondheid en community’s.

 Hierbij lag de focus vooral op oplossingen.

 Want natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe we terecht zijn gekomen in een situatie waarin de problemen steeds groter lijken te worden. Maar inmiddels lijkt het op dit moment nóg belangrijker om te bouwen aan oplossingen om uit deze situatie te komen en samen te bouwen aan iets geheel nieuws.

 Inmiddels kunnen de lezingen tijdens ‘De Onafhankelijkheidsdagen’ online worden bekeken op onze Army of Love Community.

 Natuurlijk kan je een live event nooit vervangen door een video.

 Toch denk ik dat je gaat genieten van de geweldige presentaties door o.a. Roy Martina, Robert Bridgeman, Maarten Oversier, Ariëtte Love, Ad Broere, Ferdinand van der Neut, Frank Ruesink, Anna Zeven, Mordechaï Krispijn, Pieter van Reeth en een aantal aanwezigen die spontaan hun boodschap deelden tijdens het verrassende ‘Open Podium’.

Ik wil alvast een aantal inzichten met je delen die ik gedurende dit bijzonder weekend kreeg:  

  • Ferdinand van der Neut wist mij op een geweldige manier te raken met zijn verhaal over de rol van God en van geloof in deze bijzondere tijden. Steeds meer mensen plaatsen deze tijd in een ander perspectief. Het is bijzonder hoeveel herkenning er loskomt bij mensen door het verhaal van Ferdinand. Frank Ruesink vertelde vol passie over het medicijnwiel en liet mij zien hoe vaak ik nog in ‘denken’ (in het Noorden) en ‘doen’ (in het Oosten) blijf hangen zonder naar het ‘voelen’ (in het Zuiden) of naar het ‘zijn’ (in het Westen) te gaan.
  • Maarten Oversier wist wederom het belang in mij aan te wakkeren om mijn voorouders te leren kennen. Nu ken ik de Joodse kant van mijn familiegeschiedenis, maar misschien wordt het tijd om ook het deel van mijn vaderskant te gaan ontdekken.
  • Annemarijn Oosterwelder liet haar licht schijnen op, voor velen nog onbekende, initiatieven. Zo zijn er bijvoorbeeld veel ongevaccineerden die zich zorgen maken over wat te doen als ze ooit een bloedtransfusie nodig hebben. Annemarijn is de spil in het web dat zich onder andere met dit soort vraagstukken bezighoudt.
  • En soms zijn er geen woorden nodig. Hoe Ariëtte Love de zaal tot innerlijke rust wist te brengen, vrijwel zonder woorden, gaf mij het inzicht dat een krachtige boodschap ook zonder woorden gebracht kan woorden.
  • Mike van Leef Bewust walks his talk. Wat een power in zijn workshop waarin hij vijf manieren liet zien en ervaren hoe je dagelijks helemaal gratis jouw gezondheid kan verbeteren.
  • En dankzij Robert Bridgeman besefte ik weer dat strijden ook kan betekenen ‘Je licht ergens op schijnen’.

 Dit was slechts een korte impressie van een klein deel van alle sprekers.

En dan… eenmaal thuis.

Wat overblijft na alle ervaringen is vooral een vervuld hart.

Mijn dank, en natuurlijk ook die van Anna, gaat uit naar alle aanwezigen, alle sprekers, de cameramensen Barry en Erik, Dirk, Tilly, Sylvia, Mark en alle liefdevolle personeelsleden van OpHodenpijl en bovenal alle vrijwilligers. Wat een zegen om zoveel liefdevolle mensen om ons heen te hebben. 

 

Mordechaï Krispijn