Wist je dat spreken voor een publiek tot één van de grootste angsten behoort? Naast zingen en dansen 😉.

Hoe komt dat toch, dat zoveel mensen bang zijn om zich voor een publiek uit te spreken?

Het is heel simpel. We hebben het nooit geleerd. Sterker nog, we leren het al heel vroeg af.

Je kan je vast nog wel je eerste spreekbeurt op school herinneren. Ik weet niet hoe het jou verging, maar ik vond het vreselijk. Ik kon er letterlijk niet van slapen. En wat gebeurde er na die spreekbeurt? Gingen alle kinderen op de tafels staan juichen en springen voor jouw volbrachte missie? Gaf je juf of meester jou een mega high 5 voor deze onvoorstelbaar prachtige prestatie? Welnee!

Waarschijnlijk bleef het stil en ben je weer op je plek gaan zitten. Vervolgens kreeg je waarschijnlijk een paar goede punten te horen en een paar ‘verbeterpunten’. En opnieuw weet ik niet hoe het jou is vergaan, maar ik kan mij niets herinneren van al die goede punten. Ik kan mij alleen nog maar herinneren dat er veel verbeterpunten waren. Voor mijn gevoel heel veel. En met die verbeterpunten krijgt het kind op zo’n moment een belangrijke boodschap: ‘je bent niet goed genoeg’. En laat dat nou de boodschap zijn die velen van ons, op de één of andere manier hebben meegekregen toen wij jong waren.

Die boodschap, ‘je bent niet goed genoeg’, speelt voor heel veel mensen nog altijd een zeer bepalende rol als het gaat om het leven vanuit volledige potentie. Of dat nu in jouw rol als vader, moeder, broer, zus, zoon, dochter, werknemer, werkgever is, het maakt niet uit. Zolang jij je zorgen maakt over wat anderen van jou vinden, is er een grote kans dat jij niet de vrijheid ervaart waar jij recht op hebt. Jezelf uit leren spreken, kan daarin een enorme bevrijding zijn die ik iedereen gun.

Een voorbeeld

Afgelopen zondag ging ik naar het verjaardagsfeestje van de dochter van mijn vriendin, Anna. Het feestje werd gehouden bij de vader thuis, met wie ik een fijne band heb. Ik belde aan, Anna deed de deur open, gaf mij een kus en zei meteen: “Oef, wat een geur!” Haha, wat een warm welkom.

Ik kwam net terug van de demonstratie in Rotterdam en ondanks dat ik snel langs huis was gegaan om te douchen, had ik daarna in alle haast dezelfde trui aangetrokken en dus stonk ik alsnog een uur in de wind.

Anna regelde supersnel en superdiscreet een eau de toilet van haar ex en ik begon lekker los te gaan met dat geurtje. Oef, iets te veel van het goede. Ondanks een minuut uitwaaien buiten voor de deur, was deze geur niet echt een verbetering. Door de enorme hoeveelheid leek het of ik in een bad met toiletverfrisser was gevallen.

Ik overwoog nog even om heen en weer naar huis te gaan, maar dat zou allemaal erg lang duren. En dus trok ik de stoute schoenen aan en liep de kamer in. Ik zei meteen tegen de visite: “Oke, voordat jullie mij van dichtbij komen begroeten, moet ik jullie waarschuwen. Ik stink een uur in de wind naar een combinatie van zweet en eau de toilet. Dan weten jullie het maar vast.” Iedereen begon hard te lachen. Vanaf dat moment was het geen issue meer. Althans, niet voor mij! Wat een bevrijding om mij zo uit te durven spreken.

Nog een voorbeeld

Zoals gezegd, was ik zondag bij de demonstratie in Rotterdam. Michel Reijinga zou openen, maar die zat vast in het verkeer. Daarop hebben we gezamenlijk besloten dat ik hem zou vervangen en zou openen. Ik noteerde een paar punten voor mezelf en tien minuten later gaf ik een korte speech. Ik was niet van plan te spreken, maar hoe fijn is het als je zonder angst een microfoon kan pakken en je verhaal kan doen. Die vrijheid van spreken wens ik iedereen toe.

Ik weet dat er veel mensen zijn die een boodschap hebben. Een boodschap die anderen kan raken en kan inspireren. Maar vele van die boodschappen zullen nooit gehoord worden. Niet omdat de spreker/spreekster zijn of haar boodschap niet met de wereld wil delen. Nee, het komt omdat de spreker/spreekster zijn/haar boodschap niet met de wereld DURFT te delen. Een klein stemmetje roept zeer waarschijnlijk nog steeds de woorden: “Je bent niet goed genoeg.” Het is juist om deze reden dat ik eenieder wil helpen zijn of haar boodschap uit te dragen.

Er zijn vier voornaamste manieren om jouw boodschap met de wereld te delen:

 1. Met het geschreven woord.
  Denk hierbij aan artikelen, blogs, posts op social media.
 2. Met video
  Denk hierbij aan vlogs, lives via socials, interviews.
 3. Via geluid
  Denk aan podcasts. Steeds meer podcast-makers plaatsen ook de video opnames online omdat sommigen het nu eenmaal fijner vinden om de mensen die aan het woord zijn ook te kunnen zien.
 4. Live
  Je kan er ook voor kiezen om te spreken voor publiek vanaf een podium zoals op demonstraties of tijdens lezingen en seminars.

Een belangrijke reden waarom wij ons in de huidige situatie bevinden, is omdat velen van ons zich niet uitspreken. Kijk naar de huidige actie van #onverdeeldopen van o.a. Mona Keijzer. Die petitie gaat in slechts een paar dagen tijd richting 1 miljoen handtekeningen. Ook het tekenen van een petitie is jezelf uitspreken. En het werkt. Je ziet Ernst Kuipers binnen een paar dagen heel andere uitspraken doen. Waar hij in het weekend nog beweerde dat 2G toch echt een belangrijk instrument is, vertelde hij gisteren dat ze het liefst zo snel mogelijk stoppen met de Coronapas. Wat een verandering!

Maar kan je je voorstellen wat er zou gebeuren als al deze ondertekenaars zich zouden uitspreken? Ik ben ervan overtuigd dat we daarmee enorme verschuivingen teweeg zouden kunnen brengen.

Binnenkort organiseer ik een 1-daags seminar waarin ik je stap voor stap help om je uit te leren spreken, zodat ook jouw boodschap de wereld in kan gaan. Één van de belangrijkste elementen daarvan is jezelf uitspreken vanuit authenticiteit. Weet dat je niemand anders hoeft te worden om jezelf te zijn. Klik HIER voor meer informatie over het seminar ‘Spreek je Uit’.

WELKE BOODSCHAP WIL JIJ MET DE WERELD DELEN?

 

Stel jij deze blog op prijs? Deel deze dan met kennissen en vrienden waarvoor dank. 

Wil je onze missie steunen? Dat kan door middel van een donatie. Iedere bijdrage, klein of groot, helpt. https://www.armyoflove.nl/donatie/